Als je van plan bent te emigreren naar Zweden en je ontvangt een uitkering, dan wil je waarschijnlijk weten of je deze mee kunt nemen. In dit artikel leggen we je precies uit welke uitkering je wel en niet mee kunt nemen en wanneer je eventueel recht hebt op een Zweedse uitkering.
Kun je een uitkering meenemen naar Zweden?
Of je een uitkering mee kunt nemen ligt aan de soort uitkering die je ontvangt. De AOW, WAO, WAZ, WIA, Anw, en Ziektewet kun je meenemen naar Zweden. Bijstand, Wajong of een uitkering op basis van de Toeslagenwet kun je meestal niet meenemen en voor de WW en kinderbijslag gelden specifieke regels.
Algemene Ouderdomswet (AOW) meenemen naar Zweden
Nederland heeft een verdrag met Zweden waarin afspraken staan over het recht op AOW en inkomensondersteuning AOW. Daarom kun je je AOW en inkomensondersteuning AOW gewoon meenemen bij emigratie naar Zweden. Let op: als je emigreert naar het buitenland, bouw je in Nederland geen AOW meer op.
Lees ook: pensioen in Zweden – dit is wat je moet weten.
Geen opbouw AOW
Houd er rekening mee dat wanneer je in Zweden gaat wonen, je geen AOW meer in Nederland opbouwt. Hierdoor krijg je later minder AOW. Je kunt dit voorkomen door een vrijwillige verzekering af te sluiten bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Hoewel je bij je emigratie naar Zweden geen AOW meer opbouwt in Nederland, is het vaak wel zo dat je in dat geval een Zweeds pensioen opbouwt voor elk jaar dat je in Zweden woont. Voorwaarde is wel dat je ingeschreven staat in het bevolkingsregister en een Zweeds persoonsnummer hebt. Ook als je later terugverhuist naar Nederland (of België) behoud je jouw recht op het opgebouwde pensioen in Zweden. In dat geval ontvang je dus een apart pensioen uit Zweden.
Dit geldt overigens ook andersom. Emigreer je naar Zweden voor de pensioenleeftijd, dan ontvang je (zodra je de pensioenleeftijd bereikt) nog steeds pensioen uit Nederland voor de opgebouwde pensioenjaren in Nederland.
Om het pensioen te ontvangen terwijl je in het buitenland woont moet je jaarlijks een certificaat opsturen als bewijs dat je nog in leven bent. Dit geldt voor zowel het Nederlandse als Zweedse pensioen.
WAO-, WAZ- of WIA-uitkering meenemen naar Zweden
Je kunt een WAO-, WAZ- of WIA-uitkering gewoon meenemen naar Zweden. Wel moet je je verhuizing twee weken van tevoren melden aan UWV. Het kan zijn dat UWV contact met je opneemt in deze twee weken, waarbij een arts van UWV medisch onderzoek doet over je situatie. Is je medische situatie veranderd, dan kan dat gevolgen hebben voor (de hoogte van) je uitkering.
Anw-uitkering (Algemene nabestaandenwet) meenemen naar Zweden
Als je een Anw-uitkering mee wilt nemen naar Zweden, neem je het beste contact op met de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Voor een Anw-uitkering gelden namelijk specifieke regels per land en per situatie. De SVB kan dit voor je uitzoeken.
Houd er overigens rekening mee dat, bij emigratie naar Zweden, je nabestaanden geen nabestaandenpensioen ontvangen, mocht je komen te overlijden.
Ziektewet-uitkering meenemen naar Zweden
Je kunt een Ziektewet-uitkering gewoon meenemen naar Zweden. Vanzelfsprekend mag de verhuizing je herstel niet in de weg staan. Als je weer beter bent, dien je dat binnen 2 dagen te melden via Mijn UWV. Je Ziektewet-uitkering stopt dan.
WW-uitkering (Werkloosheidsuitkering) meenemen naar Zweden
Je kunt een WW-uitkering voor maximaal 3 maanden meenemen naar Zweden, maar dan moet je wel op zoek gaan naar werk (in de EU, EER of Zwitserland). Ook moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals volledig werkloos zijn, minimaal 4 weken een WW-uitkering hebben en in die periode beschikbaar voor de Nederlandse arbeidsmarkt zijn geweest.
Keer je binnen drie maanden na de emigratie terug, dan kan UWV je WW-uitkering voortzetten. Blijf je langer dan drie maanden weg, dan stopt de WW-uitkering.
Wajong meenemen naar Zweden
Je kunt een Wajong-uitkering niet meenemen naar Zweden. In bijzondere gevallen is het echter toch mogelijk om je Wajong-uitkering te behouden, bijvoorbeeld als je naar Zweden emigreert voor een noodzakelijke medische behandeling of als er in Zweden meer kansen zijn op werkhervatting en reïntegratie. Ook als je ouders of verzorgers naar Zweden verhuizen kun je je Wajong-uitkering soms behouden.
Kinderbijslag meenemen naar Zweden
Als je in Zweden gaat wonen, wordt de kinderbijslag stopgezet. Blijf je echter in Nederland werken, dan kun je vaak wel nog kinderbijslag krijgen. Je bent hier dan immers in Nederland voor verzekerd. Als je geen kinderbijslag meer ontvangt vanuit Nederland, bestaan er regelingen in Zweden waar je soms aanspraak op kunt maken.
Geef je emigratie op tijd door aan UWV
Zorg dat je je verhuizing naar Zweden op tijd doorgeeft aan het UWV. Dit doe je uiterlijk 2 weken voor vertrek. Het kan zijn dat het UWV je oproept voor een herbeoordeling van bijvoorbeeld je arbeidsongeschiktheid. Als je je niet houdt aan de meldingsplicht, dan kan het zijn dat UWV je uitkering in Zweden (tijdelijk) stopzet. Klik hier om je emigratie aan het UWV door te geven.
Wanneer heb je recht op een uitkering in Zweden?
Een Nederlandse uitkering kun je niet altijd meenemen naar Zweden. Misschien vraag je je daarom af of je in plaats daarvan een Zweedse uitkering kunt krijgen.
Je hebt recht op een uitkering in Zweden als je ingeschreven staat in het Zweedse bevolkingsregister, een persoonsnummer hebt en voldoet aan de voorwaarden van de betreffende uitkering. Daarnaast wordt er per uitkering gekeken naar je woon- en werkverleden om te beoordelen waar je recht op hebt.
Lees ook: het Zweedse persoonsnummer – dit is wat je erover moet weten.
Je moet verzekerd zijn in Zweden
Om recht te hebben op een uitkering in Zweden moet je in Zweden verzekerd zijn. Dit is meestal automatisch zo als je woont of werkt in Zweden (en dus in het Zweedse bevolkingsregister staat ingeschreven en een persoonsnummer hebt). Wanneer en waarvoor je precies verzekerd bent hangt af van het Sociale Verzekeringswetboek (socialförsäkringsbalken) en internationale overeenkomsten en regelgeving.
Welke uitkeringen en sociale verzekeringen zijn er in Zweden?
Een Nederlandse uitkering kun je niet altijd meenemen naar het buitenland. Emigreer je naar Zweden, dan heb je soms wel recht op uitkeringen of sociale zekerheden in Zweden. Je moet dan wel wonen of werken in Zweden, een Zweeds persoonsnummer hebben en ingeschreven staan in het Zweedse bevolkingsregister.
Zweden kent veel soorten uitkeringen en sociale zekerheden. Wil je hier meer over weten, bekijk dan ons artikel over uitkeringen en sociale verzekeringen in Zweden.