Als je in Zweden gaat wonen en op zoek bent naar werk, dan komt er een moment dat je moet solliciteren. Maar hoe gaat solliciteren eraan toe in het land en hoe zorg je dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Wij vertellen je er alles over.
In dit artikel:
- Solliciteren in Zweden
- Wat moet er in je cv (curriculum vitae) staan?
- Hoe schrijf je een sollicitatiebrief in Zweden?
- In welke taal schrijf je je cv en sollicitatiebrief?
- Welke documenten moet je verder meesturen?
- Het sollicitatiegesprek
- Na het sollicitatiegesprek in Zweden
- Wat moet je verder weten?
Solliciteren in Zweden
Net als in Nederland, is het in Zweden gebruikelijk om een CV met begeleidende sollicitatiebrief in te sturen voor een sollicitatie. In je CV staat een overzicht van je werkervaring, studies, prestaties of onderscheidingen, speciale vaardigheden en referenties. In de sollicitatiebrief vermeld je waarom je bij de betreffende organisatie wilt werken en waarom je denkt geschikt te zijn voor de functie.
Lees ook: werken en een baan vinden in Zweden – dit is wat je moet weten.
Wat moet er in je cv (curriculum vitae) staan?
Een cv in Zweden verschilt niet veel van een cv in Nederland. Je cv moet één tot twee pagina’s lang zijn en een overzicht bevatten van je werkervaring, studies, prestaties of onderscheidingen, speciale vaardigheden en referenties. Je begint altijd met je contactgegevens bovenaan de eerste pagina. Diploma’s of pasfoto’s meesturen is in Zweden niet gebruikelijk.
Verder handig om te weten: bij minder geschoolde functies, zoals de horeca of de bouw, is een CV niet altijd vereist. Het is tevens handig om ervaringen in het buitenland extra te benadrukken.
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief in Zweden?
Je sollicitatiebrief (personligt brev) speelt in Zweden een grote rol in of je op gesprek mag komen. In je Zweedse sollicitatiebrief leg je uit waarom je bij de betreffende organisatie wilt werken en waarom jij de juiste persoon denkt te zijn voor de functie. Probeer verbanden te leggen tussen wat het bedrijf vraagt in de vacature en je eigen vaardigheden en ervaring.
Verder is het belangrijk dat je sollicitatiebrief niet langer is dan één pagina. Houd het dus kort en bondig. Nog een tip: laat je persoonlijkheid en privésituatie aan bod komen. Voor de Zweden is het namelijk belangrijk dat jij als werknemer goed bij het team en de bedrijfscultuur past. Dit omdat het voor een werkgever in Zweden een stuk moeilijker is om een werknemer te ontslaan.
In welke taal schrijf je je cv en sollicitatiebrief?
In principe schrijf je zowel je cv als sollicitatiebrief in het Zweeds. Het is hierbij dus belangrijk dat je op zijn minst de basis van de Zweedse taal kent. Soms kun je je cv en sollicitatiebrief ook in het Engels schrijven, maar dan moet dit wel in de vacature staan aangegeven.
Welke documenten moet je verder meesturen?
Voor bepaalde werkvelden moet je soms nog andere documenten meesturen, zoals een portfolio of certificering. Als je niet zeker weet wat er wordt gevraagd, dan kun je de werkgever bellen om opheldering te vragen. Diploma’s stuur je normaal gesproken niet mee met je cv en sollicitatiebrief. Mocht de werkgever deze willen zien, dan zal hij of zij hier zelf om vragen.
Het sollicitatiegesprek
Als je in Zweden solliciteert voor een baan en je jouw cv en sollicitatiebrief hebt ingestuurd, dan is het handig om na een aantal dagen te bellen. Zo laat je zien dat je nog altijd gemotiveerd en geïnteresseerd bent.
Nadat de werkgever je cv en sollicitatiebrief heeft bekeken, wordt er contact met je opgenomen als je op sollicitatiegesprek (intervju) mag komen. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Dit kun je het beste doen door meer over het bedrijf te leren en jezelf voor te bereiden op vragen.
Vragen tijdens het sollicitatiegesprek
Tijdens het sollicitatiegesprek wordt er gevraagd naar waarom je bij het bedrijf wilt werken. Ook wordt er meestal gevraagd naar je sterke en zwakke punten. Verder zijn persoonlijke vragen tijdens een sollicitatiegeprek in Zweden heel gewoon. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden naar je hobby’s of je gezin. Zo krijgt de werkgever een idee van wie jij bent als persoon en of je bij het team en bedrijf past.
Na het sollicitatiegesprek in Zweden
Na je sollicitatiegesprek in Zweden kan het zijn dat je wordt uitgenodigd voor een tweede of derde gesprek. Voor sommige werkvelden moet je bepaalde testen ondergaan, zoals een assesment of psychologische test. Verder neemt de werkgever contact met je op om je te laten weten of je bent geselecteerd voor de functie.
Als je bent aangenomen
Als je bent aangenomen dan krijg je vaak eerst een proefperiode van drie tot zes maanden, waarin de werkgever jou als werknemer nog kan ontslaan. Als de proefperiode eenmaal voorbij is en je de vaste functie hebt, dan kan je niet zomaar meer worden ontslagen. Voor een werkgever in Zweden gelden hiervoor strenge voorwaarden.
Wat moet je verder weten?
Bij de meeste vacatures in Zweden staat een telefoonnummer dat je kunt bellen met vragen over de functie. In tegenstelling tot in veel andere landen, is het in Zweden niet gebruikelijk om zomaar een persoonlijk bezoekje aan het bedrijf te brengen. Dit kun je echter wel doen bij bepaalde dienstverlenende beroepen, zoals de horeca of detailhandel.
Nog een laatste tip: in Zweden ben je nou eenmaal een buitenlander. Het is dus handig als je laat blijken dat je de verschillen tussen de (werk-)culturen kent en er enthousiast over bent.
Een cv maken met Europass
Als je in Zweden gaat solliciteren en een cv nodig hebt, dan is het handig om een Europass cv te maken. Het Europass cv is een standaard curriculum vitae en bestaat uit een standaardformulier waarop je jouw ervaring, diploma’s en vaardigheden kunt invullen. Alle EU-landen, waaronder Zweden, erkennen dit cv.