kind-in-sneeuw-zweden

Alles wat je moet weten over de kinderbijslag in Zweden

Als je naar Zweden emigreert met je gezin, dan wil je waarschijnlijk weten hoe de kinderbijslag geregeld is in het land. Hoe hoog is de bijslag, waar heb je recht op als buitenlander en welke voorzieningen voor kinderen kent het land nog meer? Wij vertellen je er alles over.

In dit artikel:

Hoe werkt kinderbijslag in Zweden?

Kinderbijslag is een bijdrage in de kosten voor de verzorging van kinderen. In Zweden krijg je kinderbijslag (barnbidrag) tot het kind 16 jaar oud is. Voor een kind van 16 jaar of ouder dat nog naar de basisschool gaat of speciaal onderwijs volgt, kun je tevens kinderbijslag krijgen.

Daarnaast bestaat er in Zweden een toeslag voor grote gezinnen (flerbarnstillägg). Deze aanvulling krijg je automatisch wanneer je twee of meer kinderen hebt waarvoor je kinderbijslag ontvangt.

Aanvulling voor grote gezinnen

Als je in Zweden woont en twee of meer kinderen hebt, dan krijg je automatisch een aanvulling voor grote gezinnen wanneer je kinderbijslag ontvangt. Deze aanvulling krijg je omdat de kosten normaal gesproken hoger zijn als je meer kinderen hebt. De hoogte van de aanvullende kinderbijslag hangt af van het aantal kinderen dat je hebt.

Verder kunnen schoolgaande of studerende kinderen van 16 jaar en ouder soms ook nog tot de kinderen worden gerekend, wanneer deze recht hebben op andere kindgerelateerde uitkeringen (zoals verlengde kinderbijslag of een studietoelage).

kind-in-sneeuw-zweden

Hoe hoog is de kinderbijslag in Zweden?

In Zweden krijg je 1.250 SEK kinderbijslag per maand per kind (2023). De aanvulling voor meerdere kinderen is 150 SEK voor twee kinderen en is hoger als je meer kinderen hebt. Net als in Nederland, hoef je in Zweden geen belasting te betalen over de kinderbijslag of aanvullende kinderbijslag.

Wanneer heb je recht op kinderbijslag in Zweden?

Je hebt recht op kinderbijslag in Zweden als jij en het kind in Zweden verzekerd zijn. Je moet dus in Zweden wonen, een Zweeds persoonsnummer hebben en ingeschreven staan in het Zweedse bevolkingsregister. Als je in Nederland of een ander EU-land werkt (of een gezinslid in een ander EU-land woont of werkt), dan kan dit gevolgen hebben voor de kinderbijslag. Houd hier dus rekening mee.

Lees ook: alles wat je moet weten over het Zweedse persoonsnummer.

Hoe vraag je kinderbijslag aan?

In Zweden hoef je geen kinderbijslag aan te vragen. Als je samen met kinderen jonger dan 16 jaar naar Zweden verhuist, neemt Försäkringskassan (het Zweedse socialeverzekeringsfonds) contact met je op wanneer je bent ingeschreven in het Zweedse bevolkingsregister. Dit om te beoordelen of jij en je kinderen sociaal verzekerd zijn in Zweden en daarmee recht hebt op kinderbijslag.

Hoelang duurt het voordat je het geld ontvangt?

Na je verhuizing naar Zweden, duurt het enkele maanden tot een jaar voordat je de kinderbijslag ontvangt. Försäkringskassan moet namelijk eerst alle gegevens controleren en ook wordt er gekeken of je geen kinderbijslag meer uit Nederland (of België) ontvangt. Wel ontvang je de kinderbijslag met terugwerkende kracht.

Tip: als je BankID hebt, kun je inloggen op Mina sidor (vergelijkbaar met MijnOverheid in Nederland). Onder het kopje ‘hålltider för varje ersättning’ (wachttijden per vergoeding) kun je vervolgens zien hoelang het doorgaans duurt voordat je het geld ontvangt.

Lees ook: dit is wat je moet weten over BankID in Zweden.

Wanneer wordt kinderbijslag uitbetaald?

Kinderbijslag wordt in Zweden uitgekeerd vanaf de maand waarin het kind geboren is of vanaf het moment dat jij en het kind (officieel) woonachtig zijn in Zweden. Je ontvangt kinderbijslag tot en met het kwartaal waarin het kind 16 jaar oud wordt. De uitbetaling wordt op de 20e van elke maand uitbetaald, waarbij beide ouders de helft van het bedrag krijgen uitgekeerd.

rennend-kind-zweden

Welke uitkeringen of voorzieningen voor kinderen kent Zweden nog meer?

Naast de kinderbijslag en aanvullende kinderbijslag, is er in Zweden een verlengde kinderbijslag. Daarnaast is er een studietoelage of studiefinanciering voor kinderen en bestaan er verschillende uitkeringen voor kinderen met een handicap. We nemen ze met je door.

Verlengde kinderbijslag

In Zweden bestaat er een verlengde kinderbijslag (förlängt barnbidrag). Hier heb je recht op wanneer het kind 16 jaar of ouder is, maar nog steeds middelbaar onderwijs of vergelijkbaar onderwijs volgt. Je hebt recht op verlengde kinderbijslag tot de maand waarin het kind de school verlaat.

Studietoelage of studiefinanciering

In Zweden kunnen kinderen tussen de 16 en 20 jaar een studietoelage of studiefinanciering (studiehjälp) krijgen. Het kind moet dan wel voltijds voortgezet onderwijs volgen. Als het inkomen van het kind en de ouders onder een bepaalde grens ligt, kan er tevens een inkomensafhankelijke aanvulling worden toegekend.

Uitkeringen voor gehandicapte kinderen

Zweden kent veel uitkeringen en voorzieningen voor kinderen met een handicap. Zo bestaat er zorgtoeslag voor gehandicapte kinderen (omvårdnadsbidrag), een extra kostenvergoeding voor gehandicapte kinderen (merkostnadsersättning för barn) en een autovergoeding voor gehandicapte kinderen (bilstöd för barn).

Daarnaast kun je een bijstandsuitkering voor gehandicapte kinderen krijgen als het kind veel zorg nodig heeft. Ook heb je als ouder recht om 10 zogenaamde contactdagen (kontaktdagar) per jaar op te nemen, waarbij je kennis op kunt doen over hoe je je kind kunt ondersteunen.

Lees ook: deze uitkeringen zijn er allemaal in Zweden.

Waar kun je terecht voor vragen?

Als je vragen hebt over de kinderbijslag, dan kun je contact opnemen met het Zweedse socialeverzekeringsfonds: Försäkringskassan. Ook kun je altijd persoonlijk langsgaan bij een van de kantoren van Försäkringskassan.