Als je gaat emigreren naar Zweden en een woning gaat huren of een eigen woning bezit, vraag je je misschien wel af hoe het zit met huurtoeslag of huursubsidie in Zweden. In dit artikel leggen we je precies uit hoe het werkt en waar je recht op hebt.
Huurtoeslag in Zweden
Huurtoeslag (bostadsbidrag en bostadstillägg) is financiële steun die je vanuit de Zweedse overheid kunt ontvangen om je maandelijkse huur of maandelijkse woonlasten te betalen. Ook als je een eigen appartement of huis in Zweden bezit of zelfs als je onderhuurt kun je huurtoeslag krijgen.
Wie heeft recht op huurtoeslag in Zweden?
Niet iedereen heeft recht op huurtoeslag in Zweden. Verschillende levenssituaties geven recht op huurtoeslag. We zetten het voor je op een rijtje.
Huurtoeslag voor gezinnen met kinderen
Huurtoeslag voor gezinnen met kinderen (bostadsbidrag till barnfamiljer) is steun voor gezinnen met kinderen die hulp nodig hebben om de huur of de maandelijkse woonlasten te betalen. Hoeveel huurtoeslag je kunt ontvangen, hangt af van je inkomen, huisvesting en gezinssituatie. Ook als je eigenaar bent van je woning of deze onderverhuurt, kun je huurtoeslag krijgen.
Huurtoeslag voor jonge mensen
Huurtoeslag voor jongeren (bostadsbidrag till unga) is een tegemoetkoming voor jongeren onder de 29 jaar die hulp nodig hebben om de huur of de maandelijkse woonlasten te betalen. Of je in aanmerking komt voor huurtoeslag en hoeveel je kunt krijgen hangt af van je inkomen, je woonlasten en het type en de grootte van je woning.
Huurtoeslag voor mensen die compensatie ontvangen voor verminderd arbeidsvermogen of ziekte
Ben je woonachtig in Zweden en ontvang je compensatie voor verminderd arbeidsvermogen (aktivitetsersättning) of heb je een Ziektewet-uitkering (sjukersättning), dan kun je huurtoeslag krijgen als je in verhouding tot je inkomen een hoge huur hebt. Je kunt ook huurtoeslag krijgen als je in Zweden woont en een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt uit een ander EER-land, zoals Nederland of België.
Huurtoeslag voor ouderen
Als je in Zweden woont en weinig of geen pensioen ontvangt, kun je vanaf je 65e huurtoeslag voor ouderen (bostadstillägg) aanvragen. Het maakt hierbij niet uit of je pensioen uit Zweden of uit Nederland of België ontvangt. Wel moet je de volledige pensioen waar je recht op hebt opnemen.
Je kunt een aanvraag indienen ongeacht hoe je woont en zelfs als je een eigen huis bezit. Ook als je vermogen hebt kun je huurtoeslag aanvragen. Je woonlasten, inkomen, vermogen en gezinssituatie bepalen hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen.
Als je huurtoeslag voor ouderen aanvraagt, onderzoekt de Zweedse Pensioenautoriteit (Pensionsmyndigheten) ook of je recht hebt op een persoonlijke toeslag (äldreförsörjningsstöd). Deze persoonlijke toeslag is een aanvulling voor je levensonderhoud als je als gepensioneerde een laag inkomen hebt.
Lees ook: pensioen in Zweden – dit is wat je moet weten.
Aan welke voorwaarden moet je voldoen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag in Zweden?
Je moet in Zweden wonen en ingeschreven staan op een Zweeds adres om huurtoeslag in Zweden te ontvangen. Verder verschillen de regels en exacte voorwaarden per uitkering. Daarnaast moet je een Zweeds persoonsnummer en BankID hebben.
Lees ook: dit is wat je moet weten over het Zweedse persoonsnummer.
Hoeveel huurtoeslag kun je krijgen?
Hoeveel huurtoeslag je kunt ontvangen in Zweden verschilt per uitkering. De hoogte van de uitkering hangt daarnaast af van je inkomen, hoeveel thuiswonende kinderen je hebt, je woonlasten en het type en de grootte van je woning. Elke persoonlijke situatie is dus anders.
Hoe vraag je huurtoeslag aan in Zweden?
Huurtoeslag aanvragen doe je online via de betreffende instantie:
- Huurtoeslag voor gezinnen met kinderen: Försäkringskassan
- Huurtoeslag voor jonge mensen: Försäkringskassan
- Huurtoeslag voor mensen die compensatie ontvangen voor verminderd arbeidsvermogen of ziekte: Försäkringskassan
- Huurtoeslag voor ouderen: Pensionsmyndigheten
Om de aanvraag te kunnen doen moet je een Zweeds persoonsnummer hebben. Ook heb je BankID nodig zodat je jezelf kunt identificeren en kunt inloggen.
Kun je huurtoeslag krijgen als je in Zweden woont maar in een ander land werkt?
Normaal gesproken ben je sociaal verzekerd in het land waar je werkt, maar huurtoeslag is hier een uitzondering op. Als je in Zweden woont en in een ander land werkt, heb je mogelijk recht op het deel van de huurtoeslag dat bestaat uit de financiële ondersteuning voor de woonlasten die je hebt in Zweden.
Het zijn Försäkringskassan en Pensionsmyndigheten die aanvragen voor huurtoeslag beoordelen, dus het beste kun je contact opnemen met een van deze instanties als je vanuit Zweden een aanvraag wilt indienen.
Welke sociale zekerheden kent Zweden nog meer?
Het sociale zekerheidsstelsel is goed geregeld in Zweden. Naast huurtoeslag kent het land nog een flink aantal andere sociale voorzieningen. Een overzicht vind je in uitkeringen en sociale zekerheden in Zweden.
Een woning huren in Zweden
Ben je nog in de oriëntatiefase of wil je meer weten over huren in Zweden? Bekijk dan ons artikel over huren en huurhuizen in Zweden. We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje en geven je handige tips voor het vinden van een huurwoning.