Een camping beginnen in Zweden: hier moet je op letten

Een camping beginnen in Zweden is voor veel mensen een droom. De rust of juist gezelligheid, de vrijheid en ruimte, de eenvoud en natuurlijk de prachtige Zweedse natuur. Maar kun je als buitenlander zomaar een camping beginnen in Zweden? En waar moet je op letten bij het kopen van een camping?

In dit artikel:

Waarom een camping in Zweden beginnen?

Zweden heeft een prachtige en gevarieerde natuur. Het land biedt zich uitstekend voor het buitenleven en buitenactiviteiten als wandelen, fietsen, zwemmen, kanovaren of raften. Verder kun je in de zomer vissen en ook het plukken van bessen, bramen en paddenstoelen behoort tot de mogelijkheden. Zweden is dus een ideaal land voor het beginnen van je eigen camping. Bovendien is de kampeerindustrie groot in Zweden en zijn de sociale zekerheden goed geregeld in het land, ook voor jou als campingeigenaar en ondernemer.

Kun je zomaar een camping in Zweden beginnen?

Als EU-burger heb je het recht hebt om een eigen bedrijf of onderneming te starten in een ander EU-land. Dit betekent dat je als Nederlander of Belg gewoon een eigen camping kunt beginnen in Zweden. Verder heb je dezelfde rechten en plichten als een Zweedse ondernemer. Bovendien heb je het recht om in Zweden te wonen, zolang je in je eigen levensonderhoud kan voorzien.

Lees ook: zo start je je eigen bedrijf in Zweden.

zweedse-camping

Waar moet je op letten als je een camping in Zweden begint?

Als je een eigen camping in Zweden wilt beginnen, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan de soort camping en de voorzieningen die je wilt aanbieden, maar ook financiering en vergunningen zijn belangrijke zaken om bij stil te staan. We zetten het op een rijtje.

Soort camping

Het is handig om vooraf te bedenken wat voor soort camping je wilt. Wil je een kleinschalige camping beginnen omdat het je leuk lijkt om erbij te doen? Of moet je er ook van kunnen leven? Begin je een seizoenscamping, of ga je ook in de winter open? Bied je alleen camperplaatsen aan, of pak je het groot aan en ga je ook huisjes of stacaravans verhuren?

Doelgroep

Naast de soort camping, moet je ook rekening houden met je doelgroep. Je kunt je bijvoorbeeld richten op gezinnen met kinderen, maar je kunt er ook voor kiezen om een camping te beginnen die vooral op rust en eenvoud is gericht. Ook kun je je richten op mensen met een bepaalde interesse. Dit biedt bijvoorbeeld een uitgelezen kans om workshops op je camping aan te bieden, waardoor je extra inkomsten kunt verdienen.

Voorzieningen

Bij een camping horen vanzelfsprekend een aantal voorzieningen. Bedenk welke voorzieningen je op de camping wilt hebben en hoe je deze gaat realiseren. Denk aan toiletgebouwen, douches, stroompunten of misschien wel extra voorzieningen, zoals het aanbieden van eten en drinken. Bied je camperplaatsen aan, dan heb je tevens voorzieningen nodig voor het legen van de vuilwatertank en het chemisch toilet.

buiten wasbak met kraan in zweden

Financiering

Voor het beginnen van een camping heb je kapitaal nodig. Zorg dus dat je een goede inschatting maakt van het financiële plaatje en zorg dat je ook een eventueel negatief scenario kunt opvangen. Houd er bovendien rekening mee dat je niet zomaar een lening krijgt. Mocht je toch een lening willen aanvragen, zorg dan voor voldoende eigen inbreng én zorg dat je een goed uitgedacht en gedetailleerd ondernemingsplan hebt.

Vergunningen

Als je een camping in Zweden wilt beginnen, dan krijg je te maken met verschillende vergunningen. Neem je een bestaande camping over, dan hoef je wat betreft vergunningen waarschijnlijk minder te regelen. Begin je een geheel nieuwe camping, dan moet je er rekening mee houden dat er nogal wat tijd in het krijgen van de juiste vergunningen gaat zitten. Ook is het niet altijd zeker dat je een vergunning krijgt. De camping moet immers in het bestemmingsplan van de betreffende gemeente passen.


Met welke vergunningen krijg je te maken?

Voor het inrichten of ingrijpend wijzigen van een camping heb je in Zweden een bouwvergunning nodig. Verder heb je een vergunning nodig voor het aanbieden van eten en drinken op je camping. Wil je alcohol schenken, dan heb je ook hier een vergunning voor nodig.

Voor het aanvragen van een vergunning kun je het beste contact opnemen met de gemeente waarin de camping staat of waarin je de camping wilt beginnen. Meestal is het de gemeente of de Zweedse politie (polisen) die de vergunning afgeeft, afhankelijk van de soort vergunning. Aangezien de doorlooptijd lang kan zijn, is het belangrijk om de juiste vergunningen zo snel mogelijk aan te vragen.

Meer over de bouwvergunning van campings in Zweden vind je op de website van Boverket (the Swedish National Board of Housing, Building and Planning). Voor overige vergunningen, zoals het aanbieden van eten en drinken of het schenken van alcohol, kun je terecht op de website van Verksamt.

camping in zweden lulea
Een camping in Luleå / foto: Tortap –  CC BY-SA 3.0

Waaraan moet een camping in Zweden voldoen?

Een camping moet in Zweden aan strenge eisen en voorwaarden voldoen. Dit om de veiligheid van de campinggasten te kunnen waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan brandveiligheid, gasteninformatie, verlichting, drinkwater of het aantal toiletten en douches dat je moet hebben voor gasten. Hoeveel toiletten en douches je nodig hebt, wordt bepaald door Socialstyrelsen (the National Board of Health and Welfare).

Hoe zit het met belastingen als Zweedse campingeigenaar?

Als campingeigenaar, en dus als ondernemer, betaal je in Zweden evenveel inkomstenbelasting als een werknemer in loondienst. Dit betekent dat je gemiddeld 32 procent inkomstenbelasting betaalt. Verdien je meer dan de inkomensgrens (598.500 SEK in 2023), dan betaal je een extra staatsbelasting van 20 procent.

Daarnaast betaal je sociale premies, maar deze zijn wel aftrekbaar. Ook moet je btw (moms) afdragen. Het standaard btw-tarief dat je in in Zweden moet afdragen is 25 procent, maar voor campings geldt een btw-tarief van 12 procent. Bied je eet- en drinkmogelijkheden aan op je camping, dan geldt ook hiervoor een btw-tarief van 12 procent.

Lees ook: belastingen in Zweden – dit is wat je moet weten.

Websites voor het kopen van een camping

Op de volgende websites kun je terecht voor het kopen van een camping in Zweden:

Daarnaast worden er zo nu en dan campings aangeboden op Facebook. Ook zijn er soms Nederlanders of Belgen die hun camping te koop aanbieden, dus het is handig om rond te vragen en actief te zijn op sociale media.

camping-in-överkalix
Een camping in Noord-Zweden / foto: Bohdan Mitronov-Slob –  CC BY-SA 3.0

Een succesvolle camping beginnen in Zweden: 7 tips

Bij het opzetten of overnemen van een camping in Zweden komt veel kijken. Daarom zetten we alvast een aantal handige tips voor je op een rijtje.

Doe onderzoek naar de lokale markt

Als je een camping in Zweden wilt beginnen of overnemen, dan is het belangrijk om onderzoek te doen naar de lokale markt. Is er vraag naar (nog) een camping in het betreffende gebied en hoe toeristisch is het gebied? Dit zijn belangrijke zaken om op papier te zetten, zodat je een beeld krijgt van de slagingskans van jouw campingbedrijf.

Maak een ondernemingsplan

Het is verstandig om een goed doordacht ondernemingsplan voor je toekomstige camping te maken. In het plan zet je wat je gaat doen, wat je ervoor nodig hebt, wie je concurrenten zijn en hoe je klanten gaat krijgen. Neem ook het financiële plaatje mee in het plan. Op die manier krijg je een duidelijk overzicht en weet je waar je naartoe werkt.

Investeer in je marketing

Om ervoor te zorgen dat je gasten krijgt, is het belangrijk om te investeren in je marketing. Je kunt je camping onder de aandacht brengen door het maken van een eigen website of je kunt de camping aanmelden op Google zodat jouw locatie tevoorschijn komt op Google maps. Ook kun je een social media account maken waarop je foto’s en video’s van de camping en omgeving plaatst. 

Sluit je aan bij de brancheorganisatie

Als je lid wordt van de Zweedse brancheorganisatie voor campings (SCR) en voldoet aan de vastgestelde basisvereisten voor een camping, dan krijg je een speciale certificering. Deze certificering toont aan dat jouw camping voldoet aan de verwachtingen en eisen van gasten, branche en overheid. Bovendien kun je gebruik maken van de marketing van de organisatie.

De verschillende relevante brancheverenigingen in Zweden:

  • Brancheorganisatie voor Zweedse camping- en kampeerbedrijven: SCR Svensk Camping
  • Europese federatie van campingorganisaties en vakantieparkverenigingen: EFCO & HPA
  • Brancheorganisatie voor de Zweedse horeca en toerisme: Visita
  • Brancheorganisatie voor natuurtoerisme en ecotoerisme in Zweden: Naturismföretagen
Een Zweedse camping / foto: Rob Vanstone

Wees actief in de campingbranche

Het is slim om actief te zijn in de Zweedse camping- en kampeerbranche. Je kunt bijvoorbeeld naar kampeerbeurzen gaan of naar het jaarlijkse congres van SCR. Op die manier weet je wat er speelt in jouw branche, doe je inspiratie op en krijg je bovendien de kans om je netwerk uit te breiden.

Zorg dat je voldoet aan alle wettelijke regels en eisen

Het is belangrijk om te voldoen aan de wettelijke regels en eisen die gelden voor een camping. Zorg dus dat je jezelf goed inleest en win informatie in bij de gemeente en brancheorganisatie(s). Dit geldt overigens niet alleen voor de camping zelf, maar ook voor het inhuren van personeel.

Arbeidsvoorwaarden worden in Zweden gereguleerd door de zogenaamde Lagen om Anställningsskydd. In deze wet staan uitgebreide bepalingen waaraan je moet voldoen als werkgever. Engelse vertalingen van de wettelijke regels en arbeidswetten in Zweden kun je vinden op de website van de Zweedse overheid.

Maak een plan voor de winter

Ook in de winter heb je als campingeigenaar in Zweden genoeg te doen. Denk hierbij aan het winterklaar maken van campinggebouwen of eventuele huisjes die je verhuurt. Mocht je boten of vloten hebben, dan moeten deze uit het water worden gehaald. Verder kun je de winterperiode gebruiken voor reparaties en renovaties en kun je je bezig houden met je website en de marketing.

Je hoeft je camping overigens niet te sluiten in de winter. Winterkamperen in Zweden biedt veel mogelijkheden. Gasten kunnen schaatsen op de grote, bevroren meren in het land of wandelen door de met sneeuw bedekte bergtoppen. Verder kunnen campinggasten skiën of prachtige hondensledetochten maken – zolang je ver genoeg in het noorden zit. Er zijn dus voldoende winterse activiteiten in het land.


Veelgestelde vragen

Heb je altijd een vergunning nodig voor een eigen camping, b&b of gastenverblijf in Zweden?

Voor een camping, b&b of gastenverblijf heb je in Zweden niet altijd een vergunning nodig. Heb je minder dan vijf gastenkamers of bied je minder dan negen slaapplaatsen aan voor gasten, dan is een vergunning niet nodig. Ook heb je geen vergunning nodig voor kleine bijgebouwen met eenvoudige inrichting en zonder water of sanitair, gelegen op een camping. Voor grote of professionele campings of gastenverblijven heb je echter altijd een vergunning nodig.

Kun je beter een camping overnemen of een stuk (bos)grond kopen?

Als je een camping in Zweden wilt beginnen, dan kun je het beste een bestaande camping overnemen. Een bestaande camping heeft immers al de juiste vergunnigen en is al helemaal ingericht als kampeerterrein. Wil je een stuk (bos)grond kopen en deze inrichten als camping, dan moet dit in het bestemmingsplan van de betreffende gemeente passen. Houd er daarnaast rekening mee dat er bij het beginnen van een geheel nieuwe camping veel extra werk komt kijken en dat je een stuk meer moet regelen wat betreft vergunningen, zeker als het een grote camping betreft.

Heeft Zweden een grote camping- en kampeerindustrie?

In Zweden vindt tijdens het zomerseizoen (juni-augustus) bijna de helft van alle commerciële overnachtingen plaats op een camping. De camping- en kampeerindustrie is dus groot in het land. In Zweden komen vooral veel kampeerders uit Noorwegen, op de voet gevolgd door Duitsland en vervolgens Nederland en Denemarken.