BankID zweden

BankID in Zweden: dit is wat je erover moet weten

Als je in Zweden woont, werkt of studeert, dan is het handig om te kunnen internetbankieren of mobiele betalingen te kunnen doen. In Zweden doe je dat met BankID. Maar hoe vraag je BankID aan en waar moet je verder op letten? Wij vertellen je er alles over.

In dit artikel:

Wat is BankID?

BankID is een elektronisch identificatiesysteem in Zweden. Het is vergelijkbaar met DigiD in Nederland en het wordt gebruikt voor het identificeren van personen in digitale omgevingen. Het kan zowel gebruikt worden bij openbare als particuliere organisaties. Je zou BankID kunnen zien als een soort digitale ID-kaart.

Waar heb je BankID voor nodig?

BankID wordt veel gebruikt in Zweden. Een aantal voorbeelden waar je BankID voor nodig hebt:

  • Online bankieren
  • Ondertekenen van digitale documenten (digitale handtekening)
  • Inloggen bij gezondheidsinstanties
  • Digitale diensten (e-services) van de overheid
  • Veilig betalen bij webshops

Daarnaast heb je BankID nodig om Swish te kunnen gebruiken. Swish is het mobiele betalingssysteem in Zweden en wordt bijna overal in het land gebruikt: in de grote winkels, maar ook in de kleine winkeltjes, op markten en onderling tussen de Zweden.

Lees ook: alles wat je moet weten over betalen in Zweden met Swish.

Kan iedereen BankID aanvragen?

Niet iedereen kan zomaar een Zweedse BankID krijgen. Om BankID aan te vragen, moet je een Zweeds persoonsnummer en Zweedse bankrekening hebben. Daarnaast moet je minimaal 13 of 18 jaar oud zijn, afhankelijk van de bank. Minderjarigen hebben toestemming van ouders of verzorgers nodig.

Foto: BankID

Hoe vraag je BankID aan?

Voor het aanvragen van een Zweedse BankID zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Vraag een persoonsnummer aan

Om gebruik te kunnen maken van BankID heb je een Zweeds persoonsnummer nodig. Heb je deze nog niet, dan moet je deze dus eerst aanvragen. Dit doe je bij het lokale belastingkantoor van Skatteverket (de Zweedse belastingdienst).

Lees ook: zo vraag je een Zweeds persoonsnummer aan.

2. Vraag een Zweedse identiteitskaart aan

Voor het aanvragen van BankID heb je een Zweedse identiteitskaart of Zweeds paspoort nodig. Een Zweedse ID-kaart kun je aanvragen nadat je je persoonsnummer hebt ontvangen. Een Zweedse ID-kaart is bovendien handig om te hebben: het ID-bewijs is geldig in het hele land.

3. Open een Zweedse bankrekening

Als je een Zweeds persoonsnummer en een Zweedse ID-kaart hebt, dan kun je een Zweedse bankrekening openen. Dit doe je door persoonlijk langs te gaan bij een van de vestigingen. Bij sommige banken kun je ook online een rekening openen.

Lees ook: zo open je een Zweedse bankrekening.

4. Vraag BankID aan bij je bank

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, dan kun je BankID aanvragen. Dit doe je bij je eigen (Zweedse) bank. Het handigste is om hier persoonlijk voor langs te gaan. Je krijgt dan een aantal codes waarmee je de BankID-app op je smartphone kunt activeren.


Bij welke banken kun je BankID aanvragen?

Niet elke Zweedse bank biedt BankID aan. Daarom is het belangrijk om voor een bank te kiezen die de betaaldienst aanbiedt. Bij de volgende banken kun je terecht voor een BankID:

BankID zweden
  • Danske Bank in Zweden
  • Handelsbanken
  • Ica Banken
  • Länsförsäkringar Bank
  • Nordea
  • SEB
  • Skandiabanken
  • Sparbanken Syd
  • Zweedbank
  • Ålandsbanken in Zweden

Bekijk hier de contactgegevens van de aangesloten banken.

De BankID smartcard

Naast BankID via de BankID-app, kun je BankID laten opslaan op een smartcard. Je krijgt dan een kaartlezer die je met een kabel op je computer aansluit en je moet een speciaal beveiligingsprogramma op je computer installeren. Met een pincode keur je betalingen goed, onderteken je digitale documenten of log je in bij digitale (overheids)diensten.

Mobiele BankID of BankID smartcard?

BankID is te gebruiken via de BankID-app op je smartphone of via een smartcard op een computer. De BankID-app is echter verreweg het populairst en biedt de meeste voordelen. Een smartphone neem je immers makkelijk mee en het werkt sneller en makkelijker. Mocht je je telefoon verliezen, dan is het wel zaak om je BankID zo snel mogelijk te laten blokkeren. Neem hiervoor contact op met je Zweedse bank.


Veelgestelde vragen

Hoe veilig is BankID?

BankID werkt met een veilig systeem, dat volledig gecertificeerd is volgens de norm ISO27001. Bovendien ondergaat het systeem regelmatig beveiligingstesten en worden er regelmatig risicoanalyses gedaan. Je kunt BankID dus helemaal veilig gebruiken.

Waarom zou je BankID aanvragen?

Met BankID kun je gebruik maken van allerlei diensten. Zo kun je internetbankieren, inloggen bij digitale diensten van de Zweedse overheid en digitale documenten tekenen. Ook kun je met een BankID gebruik maken van Swish, waardoor je makkelijk in het hele land met je mobiele telefoon betaalt.